granice
atex: pomóżcie mi obliczyć granice
1) lim
√4−x2
x−>−2
−
2) lim (ax
2+bx+c)
x−>p
| | x | |
3) lim [ |
| ] co oznacza ten nawias [ ] |
| | 4 | |
x−>4
−
16 lis 20:26
atex: to są zadania dla rozszerzenia więc jak ktoś wie jak to zrobić to niech pomoże
16 lis 20:30
Avc: 1) Wystarczy podstawić √4−(−2)2=0
16 lis 20:58
Avc: 2) p to zapewne pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli, czyli potrzebna nam wartość tej
funkcji kwadratowej dla argumentu p
x−>p
16 lis 21:00
atex: ale jesteś pewny co do tego 2
16 lis 21:06
Avc: [x] to część całkowita z liczby x
W 3) chyba najlepiej sobie wykres narysować, wtedy widać, że jeżeli x dąży do 4 od lewej strony
to limes będzie równy 0. Jezeli zaś z prawej to 1
16 lis 21:06
Avc: Nie
16 lis 21:06
Avc: Ja bym to tak interpretował
16 lis 21:07
atex: no a w tym 3 to z lewej strony nie będzie dążyć do −1
16 lis 21:16
Avc: [1/4]=0
[2/4]=0
[3/4]=0
[3.99999/4]=0
16 lis 21:20
atex: aha no faktycznie dzięki za pomoc
16 lis 21:22