wyznaczyć punkty przegięcia funkcji
michał:
| | x2 + 1 −2x2 | | −x2 + 1 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2 +1)2 | |
| | −2x(x2+1)2 − (−x2+1)*2(x2+1) | |
f" (x) = |
| = |
| | (x2 + 1 ) 4 | |
i dalej coś robię źle. Może ktoś to dokończyć?
16 lis 20:00
nikka: wydaje mi się, że jest źle policzona druga pochodna...
16 lis 20:08
nikka: dawno nie liczyłam pochodnych, ale jak liczysz pochodną (x2+1)2 czy to nie powinno być
2x * 2(x2+1) ...
16 lis 20:17
Marcin W: powinno

tak byc nikka
16 lis 20:18
nikka: dzięki Marcinie za utwierdzenie w poprawności wskazówki, gdzie tkwi błąd
16 lis 20:20