Rozwiąż równanie
omenn:
log2(12−2x)=5−x
16 lis 19:46
Grześ:
log
2(12−2
x)=log
232−log
22
x
t=2
x
−t
2+12t−32=0
Δ=144−128=16
√Δ=4
2
x=4 lub 2
x=8
x=2 lub x=3
16 lis 19:50
M4ciek: Grzesiu a Df. musi byc czy nie?
16 lis 19:53
Grześ: Nie chciało mi sie jej już określać, niestety
16 lis 19:54
Grześ: Ale akurat rozwiązania mieszczą sie w dziedzinie
16 lis 19:55
M4ciek: Bo mam co do niej pytanie :
12 − 2
x > 0
Jak to zrobic

?
12 > 2
x
16 lis 19:57
omenn:
Trzeba chyba jeszcze wyznaczyć dziedzinę funkcji, czyli 2
x<12, czyli twoja odpowiedź się
zgadza. Dzięki wielkie Grześ
16 lis 19:57
Grześ: To akurat Maciek mozna zostawić do końca rozwiązania równości. Nie potrzeba obliczać dokładnie
16 lis 20:00