matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logi
Adaś :
(log
2
x)
3
= log
2
x stosuje zastępczą zmienną t = log
2
x t
3
− t = 0 i co dalej
16 lis 19:43
M4ciek:
t(t
2
−1) = 0 t(t−1)(t+1) = 0 t = 0 v t = 1 v t = −1 ⇒ wracamy do podstawienia do logarytmow
16 lis 19:45