matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Proszę o pilną pomoc!:
log
2
x + 2log(10x) = 17
16 lis 19:41
Grześ:
x>0 log
2
x+2+2logx=17 t=logx t
2
+2t−15=0 Δ=4+60=64
√
Δ
=8
−2+8
t
1
=
=3
2
−2−8
t
2
=
=−5
2
logx=3 lub logx=−5 x=10
3
lub x=10
−5
16 lis 19:43