PySiaaaaaaa: 3 ZADANIA
1.Trzycyfrowa liczba kończy się cyfrą 4. Gdy przesuniemy tę cyfrę na pierwsze miejsce, a
pozostałe dwie cyfry pozostawimy bez zmiany, otrzymamy liczbę, która jest o 81 mniejsza
od liczby pierwotnej. Znajdź tę liczbę.
100x+10y+4=400+10x+y+81.. to wiem ale co dalej hehe poszukiwana liczba ma być: 534 ale
jak wyliczyć

?
Robiłam kilka razy ale cos mi nie wychodzi

2.Cena biletu na przedstawienie wynosiła 15zł. Gdy cenę biletu obniżono, okazało się, że
na przedstawienie przychodzi 50% widzów więcej, a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów
na jedno przedstawienie wzrósł o 25%. O ile obniżono cenę?
1,5x(15-y)=1,25*15x i ma wyjść y=2,50 jak mi powiecie skąd się to wszystko bierze to
będzie super

Tego wogóle nie rozumiem..
3.Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a
zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłacanej kwoty odejmiemy 5gr, wówczas otrzymamy
kwotę dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało
wypłacić?
199x+5
2(100x+y)=100y+x-5 , y=-----------
98
wytłumaczcie mi to .. należało wypłacić 31,63zł. x=31zł y=63gr
Pomóżcie
9 sty 21:20
adm: xy4-liczba pierwotna
x*100+y*10+4
4xy-liczba nowa
4*100+x*10+y*1
Tworzymy równanie opisujące: "otrzymamy liczbę, która jest o 81 mniejsza
od liczby pierwotnej"
x*100+y*10+4-81=4*100+x*10+y*1
100x+10y-77=400+10x+y
90x+9y=477
10x+y=53
y=53-10x
Ma to być liczba trzycyfrowa, a więc x,y są jednocyfrowe, teoretycznie mogą należeć do
przedziału x,y∈<-9,9>. Sprawdzamy kolejno liczby i wnioskujemy
x=5⇒y=3
x=6⇒y=-7 (Nie jestem pewna, czy w związku z faktem, że y
czyli druga cyfra tej liczby wyszła ujemna, możemy brać pod uwagę ten przypadek, jednak
ze względu na to, że polecenie mówi "znajdź tę liczbę" wskazując że jest taka jedna,
postanowiłam ten przypadek odrzucić)
Odp. Liczbą pierwotną było 534.
zgadza się?
9 sty 21:57
adm: y- cena obniżki
x- widzowie
15- pierwotna cena x- pierwotna ilość widzów
15-y - cena po obniżce 1,5x- widzowie po obniżeniu ceny
DOCHÓD= ilość osób* cena jednego biletu
dochód pierwotny= 15x
dochód po obniżce=(15-y)*1i1/2x
1,5x(15-y)=1,25*15x
po rozwiązaniu: y=2,50
rozumiesz już?
9 sty 22:05
adm: Pysia jak zrozumiesz te dwa poprzednie zadania to trzecie na pewno zrobisz... jak nie
dasz rady, to mów, rozwiążę Ci, ale myślę, że mniej na tym skorzystasz
9 sty 22:07
PySiaaaaaaa: hehe dzieki

ale jak umiesz to możesz napisac

. Heh. Ja zawsze wolę zobaczyć jak ktoś
to zrobi bo ja nie wiem czy dobrze ułoże wzor i wogole, a jak juz jest rozwiazane to
wtedy sobie wszystko analizuje
9 sty 22:32
adm: pewnie, że umiem, bo jest prawie analogiczne do poprzednich, taj jak Ci powiedziałam.
x- złote
y-grosze
1x=100y (bo 1zł=100gr)
miał dać: x*1+y*0,01
dał: y*1+x*0,01
2*(x+0,01y)=y+0,01x-0,05
2x+0,02y=y+0,01x-0,05 |*100
200x+2y=100y+x-5
199x+5=98y
199x+5
y=----------
98
a dalej to tylko rozwiązać
już rozumiesz
10 sty 09:17
PySiaaaaaaa: ok juz rozumiem dzieki
10 sty 11:35