granice
maths: Oblicz granicę ciągu:
bardzo, bardzo proszę o pomoc!
16 lis 19:11
maths: ktoś pomoże otępiałemu studentowi?
16 lis 19:18
Grześ: Najpierw górę przekształcić:
8log2n=(2log2n)3=n3
16 lis 19:20
maths: i co?
16 lis 19:42
maths: nie wiem co dalej robić

indukcja?
16 lis 19:47
maths: proszę pomóżcie mi...
16 lis 20:06
nikka: indukcja to raczej nie tu, może tw. o trzech ciągach...
16 lis 20:09
SidiusRapuung: n zmierza do?
16 lis 20:59
Avc: Stosując regułę de l'Hospitala otrzymujemy
| | 3n2 | | 3 | | n2 | | ∞ | |
lim |
| = |
| * lim |
| = [ |
| ] |
| | 2nln(2) | | ln(2) | | 2n | | ∞ | |
Znowu reguła de l'Hospitala
| | 3 | | 2n | | 6 | | n | | ∞ | |
|
| * lim |
| = |
| * lim |
| = [ |
| ] |
| | ln(2) | | 2nln(2) | | ln2(2) | | 2n | | ∞ | |
I jeszcz raz
| | 6 | | 1 | | 6 | |
|
| * lim |
| = |
| * 0 = 0 |
| | ln2(2) | | 2nln(2) | | ln2(2) | |
16 lis 21:50
Marcin W: chcialoby sie rzec jeszcze jeden i jeszcze raz <toast>
16 lis 21:50
maths: nie wiem co to reguła de l'Hospitala bo nie braliśmy ale i tak bardzo dziękuję za pomoc!
16 lis 22:25
maths: a nie da się jakimś innym sposobem?
17 lis 19:25
maths: co?
17 lis 19:36
maths: no pytam!?
17 lis 19:45
Jack:
na poziomie studiów reguła l'Hospitala powinna być znana...
17 lis 19:55
Jack:
poza tym można jeszcze tak.
| | n3 | |
Najpierw: an= |
| , an+1=.....
|
| | 2n | |
| | |an+1| | |
I teraz policzyć z tw., że jesli limn→∞ |
| =g<1 to liman=0 |
| | |an| | |
17 lis 21:31
maths: sorry ale dopiero ciągi robimy a lhospital jest przy pochodnych, bodajże?
a tak w ogole to dzięki Jack
18 lis 21:18