znajdowanie największej i najmniejszej wartości w przedziale
Ruda: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=2x2 − 12x − 1 w przedziale <−4,2> .
16 lis 19:10
Marcin W: policz wspólrzedną x wierzcholka paraboli jesli miesci sie ona w przedziale <−4,2> to dla niej
bedzie wartosc minimalna jesli nie to szukaj wartosci min i maks na krancach przedzialu.
16 lis 19:14
M4ciek:
y = 2x
2 − 12x − 1
f(−4) = 32 + 48 − 1 = 79
f(2) = 8 − 24 − 1 = − 17
f(max) = 79 dla x = −4
f(min) = −17 dla x = 2
16 lis 19:16
Ruda: próbowałam tak :
f(−4) = 2 * 16 − 12 * (−4) − = 79
f(2) = 2 * 4 − 12 * 2 − 1 = −9
x = 3
y = −19
Więc największa to 79 dla x = −4 a najmniejsza to −9 dla x= 2 ?
16 lis 19:16
Ruda: Dzięki !
16 lis 19:17
Ruda: Wyżej błąd w obliczeniach teraz zauważyłam.
16 lis 19:18
M4ciek: Ale Twoj blad

?
16 lis 19:20
Ruda: Tak mój
16 lis 19:22