Wyrażenia wymierne
Alex: Błagam Grześ ostatni przykład bo nie chce na ślepo robić teraz nie ma piętrowego ułamka, chodzi
o to kiedy ustalam tą dziedzinę jak możesz zrób do końca będę ci bardzo wdzięczny
y = √3x − 2x − 5 − 4
16 lis 19:09
Marcin W: Nie jestem Grzes ale moge zrobic
(3x−2)(x−5)−4(x−5)
2≥0
−x
2+23x−90≥0
Δ=169
x
1=18
x
2=5
wykres znakow sobie zrob i odp:
x∊(−
∞;5) ∪<18,+
∞)
16 lis 19:26
Marcin W: poprawka z odp: (5; 18> powinno być
16 lis 19:27
Alex: nie wiem skad ci sie wzięło równanie kwadratowe

ale wynik dobry
16 lis 19:38