pomoc przy zadaniu z logarytmów
Gość: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
Niech log 2=a i log 3=b
Wyraź za pomocą a i b poniższe wyrażenia.
a) log 192
b) log (pierwiastek z 48)
c) log5 10/log5 60
16 lis 18:59
M4ciek:
a) log 192 = log 2
6 + log 3 = 6log 2 + log 3 ⇒ 6a + b
Sprobuj reszte
16 lis 19:06
Gość: proszę jak możesz to mi pomóż bo ja tego nie kumam w ogóle
16 lis 19:07
Gość: pomoże ktoś plz
16 lis 19:20
Grześ: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log√48= |
| log48= |
| log(16*3)= |
| (log16+log3)= |
| (4log2+log3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 lis 19:23
Grześ: c)
| log510 | | 1 | | 1 | |
| =log6010= |
| = |
| |
| log560 | | log60 | | 1+log3+log2 | |
16 lis 19:25
Gość: dziękuje bardzo
16 lis 19:32
agi: No a d)?
d)log 8*log8√6
KTO ZROBI?
8 gru 19:18
agi: log 8*log8√6
tak ma być − POPRAWKA *
8 gru 19:19
Tragos: log 8 = log23 = 3log2
8 gru 19:25
Tragos: | | 1 | | 1 | | log6 | | 1 | | log2 + log3 | |
log8√6 = |
| log86 = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | log8 | | 2 | | 3log2 | |
8 gru 19:26
Tragos: zatem
| | 1 | | log2 + log3 | | log2 + log3 | | a+b | |
log8 * log8{6} = 3log2 * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3log2 | | 2 | | 2 | |
8 gru 19:27
hkghk: βγΔΩ∞≥∫⇒54687979Δ
2 gru 21:24