rozkladanie wielomianu na czynniki
aga: Proszę o sprawdzenie tych przykładów
Stosujac wzory skroconego mnozenia rozloz wielomian w na czynniki
1. W(x)= 125−(x+3)3= [5−(x+3)][(5)@+5(x+3)+(x+3)2]= (2−x)(x2+11x+49)
2.W(x)= (2x+1)2−(x+3)2= (4x2+4x+1)−(x2+6x+9)= (x−2)(x−11/3)
Stosując metode wylaczania wspolnego wspolczynnika rozloz wielomian w na czynniki
1 w(x)= x4(x−1)−4x2(x−1)+4(x−1)=(x−1)(x4−4x2+4)=(x−1)(x2−2)2
2. W(x)= (5−3x)(x+4)+(3x−5)(2x−3)−25+9x2 tego nie wiem jak ruszyc
Stosujac metode grupowania wyrazow rozloz wielomian W na czynniki
1. W(x)= x3+2x2−9x−18= x2(x+2)−9(x−2) −−−> czy można to tez rozlozyc = (x2−22)(x2−9)
2. W(x)= x5+x4+x3+x2−2x−2= x4(x+1)+x2(x+1)−2(x+1)= (x+1)(x4+x2−2)
Wiedzac ze liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W rozloz go na czynniki:
1. W(x)= x3+2x2−5x−6 r= −1
w(x)= (x+1)(x2+x−6)= (x+1)(x−2)(x+3)
2. W(x)= x4−3x3−8x2+12x+16 r=−1
w(x)=(x+1)(x3−4X2−4x+16)
16 lis 18:39
aga: ops pomyłka @ = 2 w potędze w przykładzie 1
16 lis 18:39
aga: Proszę tylko o sprawdzenie :0
16 lis 18:50
aga: Chcę sie komuś to zrobic?
16 lis 19:37
lol: przecież w tej książce z tyułu są odpowiedzi ...
8 cze 14:13