matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
bobo:
pomocy
!
1−2x
2
x
2
−4
rozwiąż równania : a)
=0 b)
=0
x
x
3
−8
16 lis 18:37
M4ciek:
a)
1−2x
2
= 0
x
(1−2x
2
)(x) = 0
1
(
− x
2
)(x) = 0
2
1
1
(
− x)(
+ x)(x) = 0
√
2
√
2
1
1
x =
v x = −
v x =0
√
2
√
2
16 lis 18:56
M4ciek:
b)
x
2
−4
= 0
x
3
−8
(x−2)(x+2)
= 0
(x−2)(x
2
+2x+4)
(x−2)(x+2)(x−2)(x
2
+2x+4) = 0 Δ < 0 x = 2 v x = −2
16 lis 19:00