matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartosci
kasia:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc,że sinα=pięć trzynastych i α ∊(90 stopni: 180 stopni)
16 lis 18:17
magda:
5
sinα=
13
sin
2
α+cos
2
α=1
25
+cos
2
α=1
169
25
cos
2
α=1−
169
144
cos
2
=
169
12
12
cosα=
lub cos=−
13
13
12
ponieważ jest II ćwiartka zatem cosα=−
13
sinα
tgα=
cosα
1
ctgα=
tgα
resztę oblicz sama
17 lis 15:45
kasia:
hmmmm tylko jak to obliczyć?
17 lis 17:17
nikka:
podstaw pod wzory
znasz już wartości sin i cos , łatwo policzyć zatem tg i ctg
17 lis 17:34