matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do prostszej postaci
zakłopotany:
Doprowadź do prostszej postaci
√
5
x
5x
2
−
√
5
x
16 lis 17:24
magda:
√
5
x
√
5
x
√
5
x
=
=
=
5x
2
−
√
5
x
(
√
5
x)
2
−
√
5
x
√
5
x(
√
5
x−1)
1
√
5
x+1
√
5
x+1
=
√
5
x−1
√
5
x+1
5x
2
−1
17 lis 15:53