wjmm: Wykaż, że liczba a=
√251/log25+61/log56 jest naturalna.
Pomóżcie, bo nie bardzo wiem co z tym zrobić
9 sty 20:20
Miki:
Pytanko ? czy te pierw są tak
√;;;;;;; + √ .........
9 sty 20:27
Miki:
czy ta √........... + .........
9 sty 20:29
Miki: Myślę ,że tak jak w drugim ! bo wychodzi mi
√4 +5 = √9 = 3
9 sty 20:30
Miki:
Więc tak
25
1/log25= 5
2/log25 bo 25= 5
2 i wykładniki mnożymy
teraz
log
25 sprowadzamy do podstawy 5
ze wzoru
log
ba= log
ca/log
cb
czyli
log
25= log
55/log
52= 1/log
52
jak to podstawisz otrzymaszw wykładniku 2log
52= log
52
2 = log
54
z e wzoru a
logab= b
otrzymasz pierwszy składnik
pod pierwiastkiem
√4 + drugi
a drugi przekształć identycznie
powinno Ci wyjść 5
czyli
√4 +5 =
√9 =3 --- więc naturalna
jak cos pisz!

Powodzenia!
9 sty 20:43
wjmm: Taaaaaaak, dzięki, wszystko rozumiem
9 sty 20:47