-_-'
maths: Pomóżcie! Przyjmując jednostkę 1 cm narysuj wykresy funkcji określonych wzorami:
a) y=x
2
b) y=2x
2
c) y=3x
2
d) y=4x
2
16 lis 16:48
16 lis 16:51
maths: nie wiem w ogóle nie kumam tego
16 lis 16:53
Jacek:

to jest y = x
2
podstawiasz liczbe za x i obliczasz y np. x=1 , y=1 , x=2 , y = 4
16 lis 16:55
Jacek: tylko ze jednostke na jede cm
16 lis 16:55
maths: y=x2 znalazłem na tej stronie, a możesz mi pomóc z e,f,g?
16 lis 16:57
Jacek: pomoc tak ale nie zrobie za ciebie
16 lis 16:57
Jacek: wezmy przyklad b) y=2x
2
jesli za x podstawie 1 to ile bedzie rowne y
16 lis 16:58
maths: 2*12=2=4?
16 lis 16:59
Jacek:

wlasciwie to jest y=x
2 poniewaz podstawiac mozemy takze liczby ujemne
jednostke w zeszycie wez na 1 cm
16 lis 17:03
Jacek: 2*12=2
czyli y=2
najpierw potegowanie
16 lis 17:04
maths: | | 1 | |
ok juz kapuje  czyli np y= |
| x2 przyjmuje za x np. 2 to 22*1/3 =4/3 |
| | 3 | |
16 lis 17:08
Jacek: tak mysle ze wiesz jak sie wykres rysuje
16 lis 17:11
mac:

x
2 = idzie wykres w górę
−x
2 = idzie wykres w dół
Podajesz odpowiednie argumenty, które mogą być R.
Najłatwiej zrobić sobie tabelkę

I dany argument podkładasz pod dany wzór np.: x
2, czyli tabelka:
dla x = −3 to y = (−3)
2 = 9
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dla |
| x2 argument −1 daje: y = |
| (−1)2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 lis 17:14
maths: tak teraz już wszystko załapałem i nie będzie problemów DZIĘKUJE I PIWO dla Ciebie
16 lis 17:20
edek: γ=1/2x2
14 gru 20:22