.
Krzysiek: Zadanie 1 Pan Kowalski wpłacił 50000 zł na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5%,
i co miesiąc wypłaca odsetki. Jaką kwotę odsetek wypłaci w ciągu roku? O ile wyższe byłyby
odsetki, gdyby pierwszej wpłaty dokonał po roku?
zad 2. a) O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której
oprocentowanie wynosi 5 %? (Odpowiedź podaj z dokładnością do dziesiątej części procenta).
b) Jak długo należałoby oszczędzać na lokacie półrocznej, której oprocentowanie wynosi 6%, by
kwota na lokacie podwoiła się?
zad 3. a) Po pięciu latach oszczędzania na lokacie rocznej, której oprocentowanie wynosiło 3%,
stan konta zwiększył się o 262,80 zł. Jaki był stan konta po roku oszczędzania?
wie ktos jak to zrobic bardzo potrzebóje tych zadan
16 lis 16:03
dero2005: Zad 1 Treść zadania jest pokręcona i nielogiczna (czy nie powinno być na lokatę kapitalizowaną
miesięcznie ,której oprocentowanie wynosi 5% w skali roku?
Wzór nr 1 V = V0(1+rm)mn
V0 − kwota wpłacona
r − oprocentowanie np, 5% = 0,05
m − ilość kapitalizacji w roku (gdy co miesiąc to m = 12)
n − ilość lat oszczędzania
V − kwota uzyskana po n latach
16 lis 17:49