oblicz
zakłopotany: (x+1)4−81≠0
16 lis 15:54
16 lis 16:00
mathem47: Jeden ze sposobow rozwiazania tego równania. : (x+1)4=81
to x+1 =−3 lub x+1 = 3
wiec x = −4 lub x = 2
16 lis 16:01
Amaz:
ja bym powiedział, że to jest tak:
(x+1)4 ≠ 81
|x+1| ≠ 3 ⇒ x≠2 i x≠−4
16 lis 16:03
mac: (x+1)4 − 81 ≠ 0
[(x+1)2]2 − (9)2 ≠ 0
[(x + 1)2 − 9][[(x + 1)2 + 9] ≠ 0
xo = brak (nie pełny kwadrat sumy)
(x + 1)2 − 9 ≠ 0
(x + 1 − 3)(x + 1 + 3) ≠ 0
(x − 2)(x + 4) ≠ 0
Czyli x nie może być x∊{−4;2}
16 lis 16:05
zakłopotany: Dziękuję
16 lis 16:11