;/
MARTYNA.:
Proszę pomóżcie.
Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe?
a) f(x)=2x3−3x2−12x−7
g(x)=(kx+k)2(2x−7)
b) f(x)=27x3−27x2+9x−1
g(x)=(3x−2)3−9kx2+3kx+k+2
nie wiem jaki układ ułożyć ; \
16 lis 15:41
tathart: a) f(x) = 2x3−3x2−12x−7
g(x) = (kx+k)2(2x−7)
(kx+k)2(2x−7)= (k2x2 + 2k2x + k2)(2x−7) = 2k2x3 +4k2x2 + 2k2x − 7k2x2 −14k2x −
7k2 = 2k2x3 − 3k2x2 − 12k2x − 7k2
g(x) = 2k2x3 − 3k2x2 − 12k2x − 7k2
i teraz przyrównujesz współczynniki:
2k2 = 2 /:2 k2 − 1 = 0 (k−1)(k+1) = 0 stąd k=1 lub k=−1
−3k2 = −3 /:−3 k2 − 1 = 0 ......... tak samo itd.
−12k2 = −12
−7k2 = −7
po wyliczeniu wychodzi że dla k=1 lub k=−1 wielomiany f(x) i g(x) są takie same....
drugi przykład musisz zrobić podobnie.
16 lis 16:00
MARTYNA.: ie wychodzi mi
16 lis 16:27
mac: Napisz co ci wyszło

poprawimy

przykład b) bardzo podobny do a) lecz w tym stosujesz wzór
(a − b)
3 = a
3 − 3a
2b + 3ab
2 − b
3
16 lis 16:30
MARTYNA.: no zastosowałam.
No f(x) = 27x3−27x2+9x−1
A wyszło mi że g(x)=27x3−54x2−9kx2+36x+3kx+k−6
i dalej nie wiem ; /
16 lis 16:41
mac:
g(x)=(3x−2)
3−9kx
2+3kx+k+2
(3x − 2)
3 = 27x
3 − 54x
2 + 36x − 8
g(x) = 27x
3 − 54x
2 + 36x − 8 − 9kx
2 + 3kx + k + 2 = 27x
3 − 54x
2 + 36x − 6 − 9kx
2 + 3kx +
k = 27x
3 + (−54 −9k)x
2 + (36 + 3k)x − 6k
Chyba się nigdzie nie pomyliłem

trzeba sprawdzić

I potem tylko porównujesz odpowiednie wspólczynniki z tamtym
//
milena0310 = bad user = spam
16 lis 16:50
MARTYNA.: no nie wychodzi ; /
16 lis 16:53
MARTYNA.:
16 lis 17:06
mac: Podaj swój układ równań
16 lis 17:07
MARTYNA.: no właśnie pewnie tu robię błąd... mam tak:
−27=−54−9k
9=36+3k
−1=−6k
16 lis 18:48