Fizyka
Ania: Z jakim przyśpieszeniem porusza się winda, jeśli pasażer o ciężarze 500N, stojąc na wadze,
zaobserwował wzrost swojego ciężaru o 50N?
16 lis 15:01
Mateusz: Podpowiedz : na pasazera działa siła grawitacji oraz siła bezwładności
16 lis 15:04
Monia: Dzięki
16 lis 15:06
ola: Na pasażera działają
siła grawitacji oraz siła
bezwładności
mg=500N
m=50kg
Fw=500+50=550N
Fw=mg+ma −> gdzie a to przyspieszenie windy
a=Fw−mg/m
a=550−500/50=1m/s²
Winda porusza się z przyspieszeniem 1m/s²
2 gru 06:38