obliczyć pole trójkąta
emila 1234: mam taki problem nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem
w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnej długości 10cm. poprowadzono wysokość z wierzchołka
kata prostego.oblicz pole tego trójkąta jeżeli wiadomo ze długość wysokości jest równe 8cm.
obliczyłam z tw pitagorasa mały trojkat, przyprostokatna wyniosla 6cm.potem obliczyłam kat sin
α=a\h
sin α=0.8 odczytam z tablicy ze ma wartość 54stopni. wiec180−90−54=36stopni tyle miałby drugi
kat w dużym trójkącie tak?i co dalej nie wiem pomozcie proszę
16 lis 14:34
M4ciek:

c
2 + 8
2 = 10
2
c
2 = 36
c = 6
| | 8 | |
sin α = |
| = 0.8 ⇒ α= 54o |
| | 10 | |
13.37 = a
I licz pole
16 lis 14:54
Basia:
nie zgadzam się na przybliżenia w tym zadaniu
sinα=
45
policz z jedynki trygonometrycznej cosα
i dalej jak napisał
M4ciek
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jeżeli to gimnazjum skorzystaj z podobieństwa trójkątów
16 lis 15:35
emila 1234:

dalej nie rozumiem wiem ze przyblizenie wynosi 1.3764,no ok wyjdzie wtedy 13,764
\
teraz mam tylko podstawic do wzoru 1\2 a razy h i to wszystko?czyli 1\2*13,764*8=55,056cm kw
a dlaczego u basi jest sinus4\5
a jak obliczyc f i czy dobrze wyliczyłam katy i wogole czy to potrzebne?pomozcie bo
nie łapie tego
16 lis 17:42