Michał : Jestem noga z matmy. nie poradzę sobie dam


Zad.43 (6 pkt.)
Szerokość dywanu jest o 5 m mniejsza od długości tego dywanu. Jakie są wymiary dywanu,
jeżeli jego powierzchnia wynosi 104 m
2 ?
Zad.43 (7 pkt.)
W pewnym zakładzie pracy zależność przychodów ze sprzedaży od wielkości produkcji
wyraża w przybliżeniu wzór p(n) = 150n , gdzie n – oznacza liczbę sztuk wyprodukowanego
towaru, a koszty produkcji, w złotych, określa zależność k(n)= n
2+50+1600 .
a) Napisz wzór funkcji z(n) - zależności zysku zakładu od wielkości produkcji, jeśli
wiadomo, że zysk jest różnicą miedzy przychodem zakładu a kosztami produkcji.
b) Przy jakiej wielkości produkcji zysk ten wynosi 0?
c) Jaka wielkość produkcji zapewnia największy zysk? Jaki jest koszt produkcji, gdy zysk
jest największy?
9 sty 18:55
Marta: zad.43
x*(x-5)=104
x2-5x-104=0
a=1
b=-5
c=-104
Δ=25-4*1*(-104)=441
pΔ=21
x>0
x1=-8-sprzeczne z zalozeniem
x2=13 [m]
spr.x=13
x-5=8
8*13=104 [m2]
9 sty 19:12
Burnet: P=104m2
P=a*b
a=b - 5
gdzie: a - szerokosc
b - dlugosc
Te dwa rownania laczymy w uklad podstawiajac 104 w miejsce P i wyliczamy z niego b:
104=(b-5)*b
b2-5*b-104=0
Δ=25+416=441
x1= -8 - wykluczamy, poniewaz dlugosc nie moze byc ujemna
x2= 13
Znajac b mozemy wyliczyc a dzieki czemu uzyskujemy odpowiedz:
Odp.Długość wynosi 13m, natomiast szerokosc 8.
9 sty 19:14
Miki: zad1/
a--- dł. dyw.
a - 5 -- szer. dyw.
P= a(a- 5) = 104
a2 - 5a - 104 =0 Δ = 25 +416 = 441 √Δ= 21
a1= ( 5 +21)/2= 13
a2= (5 - 21)/2 = - 8 --- odrzucamy bo ujemne
dług = 13m szer = 13-5= 8m
dywan jest 8m na 13 m
9 sty 19:16
Burnet: p(n)=150n - zależność przychody/produkcja
k(n)= n2+50n+1600 - koszty produkcji
gdzie: n - ilosc wyprodukowanych sztuk
a) z(n) = p(n) - k(n) => z(n) = 100n - n2 - 1600
b) z(n) = 0 <=> -n2 + 100n - 1600 = 0
Δ=10000 - 6400 = 3600
x1=80
x2=20
c)zmax, dla n=p, gdzie p jest wspolrzedna wierzcholka (W=(p,q)), wyrazona wzorem p
=-b/2a => n= -b/2a
n= 50
zmax=z(50)=900
k(50)=6600
9 sty 19:37
zizi: No no!..... Brunet wieczorowa porą

A gdzia Anmario?... pozdrawiam obu Panów
9 sty 19:53