matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że wielomian nie ma miejsc zerowych
Iwona:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+2x+5. Wykaż, że wielomian G(x)=W(x+1)−W(x) nie ma miejsc zerowych
16 lis 12:05
think:
zapisz ile wynosi W(x + 1) = ... później G(x) = ....
16 lis 12:15