think: środek okręgu znajdujemy rysując symetralne boków, wystarczy narysować dwie, i znalźć ich punkt
przecięcia.
Symetralna to prosta przechodzaca przez środek boku pod kątem prostym, czyli wyznacz:
prostą AB i prostą do niej prostopadłą
| | 2 + (−2) | | 3 + 1 | |
W: przechodzącą przez punkt x = ( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
prostą AC i prosta do niej prostopadłą
| | 2 + (−3) | | 3 + 2 | |
Z: przechodzącą przez punkt y = ( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
jak wyznaczysz te prostopadłe W i Z to rozwiąż układ równań:
W: y = a
wx + b
w
Z: y = a
zx + b
z
rozwiązaniem tego układu będzie środek okręgu opisanego na tym trójkącie, natomiast promień
tego okręgo to będzie odległość środka S = (a,b) od dowolnego wierzchołka tego trójkątu np od
A = (2,3)
r =
√(a − 2)2 + (b − 3)2