wartości
kasia: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc,że
sinα=pięć trzynastych i α ∊(90 stopni: 180 stopni)
16 lis 11:59
think:

Kasia
oraz podano informację że kąt α jest z drugiej ćwiartki, więc pozostałe funkcje trygonoetryczne
będą przyjmowały wartości ujemne. Możesz policzyć to na conajmniej dwa sposoby:
1 sposób : z jedynki trygonometrycznej wylicz cosα
| | sinα | | 1 | |
a później tgα = |
| a ctgα = |
|
|
| | cosα | | tgα | |
2 sposób: z tw. Pitagorasa wyznacz brakujący bok x (patrz rysunek)
wtedy pamiętając o tym, że pozostałe wartości mają być ujemne to
16 lis 12:22
Basia:
jeżeli trzymać się treści zadania, to w narysowanym trójkącie nie ma kąta α;
jest kąt 180−α
16 lis 13:18