Równanie
dominika: Bardzo proszę o pomoc. Polecenie brzmi rozwiąż równanie:
a) x+√x−6=0
b) x3−3x2+2x=0
16 lis 11:35
Błagam o pomoc !!!: Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiazać

?

!
16 lis 11:39
stanislaw:
b) x3−3x2+2x=0
x(x2 − 3x +2) = 0
teraz Δ
16 lis 11:41
dominika: Dzięki

a wiesz moze jeszcze jak rozwiazac przykład a

?
16 lis 11:43
stanislaw:
Δ = 1
√Δ = 1
x1 = 2 , x2 = 1
16 lis 11:43
stanislaw:
odp: x1 = 2 , x2 = 1 , x3 = 0
16 lis 11:44
dominika: I taka odpowiedź wystarczy
16 lis 11:45
stanislaw:
a) x+√x−6=0 /2
x2 +x − 36 = 0
Δ = i tak dalej
16 lis 11:46
think: pierwsze podstaw za √x = t → t ≥ 0
t2 + t − 6 = 0
16 lis 11:46
dominika: Bardzo dziękuję
16 lis 11:46
think: stanisław a Twoja podpowiedź jest jakby błędna ponieważ podnoszenie trójmianu do kwadratu nie
da Ci wyniku z następnej linijki...
(a + b + c)2 = (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
16 lis 12:02
dominika: Czyli jak w końcu trzeba zrobić ten przykład a
16 lis 14:49
Basia:
przez podstawienie
założenie: x≥0 (bo jest pod pierwiastkiem)
t=√x≥0
dalej tak jak think napisała
16 lis 14:58