logarytmy
Proszę o pilną pomoc!: 10log2x + xlogx =20 −−> ta dwójka przy przy log 10 ma być jako kwadrat
(log3x)2 = 12 log3x
Rozwiąż równania
16 lis 10:48
Proszę o pilną pomoc!: Proszę o pomoc!
16 lis 11:20
think: tylko mam jedno pytanie tam ma być
log2x czy logx2
16 lis 11:34
Proszę o pilną pomoc!: log2x
16 lis 11:35
Proszę o pilną pomoc!: dzięki z góry, ratujesz mi życie
16 lis 11:35
think: jeszcze nie wiem czy ratuję, bo za bardzo nie wiem jak się za to zabrać

jeszcze nie wiem
16 lis 11:37
think: natomiast co do
to polecam podstawienie log
3x = t
dziedzina x > 0
mamy
a to możesz już rozwiązać bez problemu
16 lis 11:39
think: 10
log2x + x
logx = 20
dziedzina x > 0
10
logx*logx + x
logx = 20
(10logx)logx + x
logx = 20
alogab = b, więc
x
logx + x
logx = 20
2x
logx = 20 / :2
x
logx = 10
z def log
ab = c <==> a
c = b
log
x10 = logx
ze wzoru na zmianę podstawy log
1 = log
2x ==> logx = 1 lub logx = −1
16 lis 11:45
Proszę o pilną pomoc!: odpowiedzi się zgadzają dzięki!
16 lis 11:56