zadanie do rorwiazania
helenka : 300=0,2x+100
16 lis 08:58
Lisek:
x=1000
16 lis 08:59
helenka : a dlaczego 1000 bo mi wychodzi właśnie inaczej ?
16 lis 09:02
stanislaw:
300 − 100 = 0,2x
200 = 0,2x/:0,2
1000 = x
16 lis 09:21
Mateusz: helenko mozesz sprawdzic czy sie zgadza podstawiając za x swój wynik i stanisława
zobaczysz czy wyjdzie ci równosc prawdziwa
16 lis 09:40
helenka : czyli to 200 też dzielimy przez 0,2 ?
16 lis 09:56
Mateusz: tak ogólnie jak mamy juz taką postac równania 200=0,2x to zeby wyznaczyc x dziele obie strony
równania przez współczynnik przy x czyli u nas przez 0,2
16 lis 10:11
jhjhhjh: Ω
16 lis 11:33