pomocy
majka: pomoże ktoś?
na podstawie definicji zbadaj monotoiczność funkcji.
a) f(x)=3x−5
b) f(x)=−2x+4
16 lis 07:27
stanislaw:
y = ax + b
a) a>0 funkcja jest rosnąca
b) a<0 funkcja jest malejąca
16 lis 08:39
majka: ALE JAK TO ROZWIĄZAĆ?:(
16 lis 11:47
think: lub
f(n + 1) − f(n) > 0 ==> funkcja rosnąca
f(n + 1) − f(n) < 0 ==> funkcja malejąca
f(n + 1) − f(n) = 0 ==> funkcja stała
16 lis 12:00
think: a) f(n + 1) =3*(n + 1) − 5
żebyś wiedziała jak się to liczy
16 lis 12:00
Basia:
a kto powiedział, że dziedziną tych funkcji jest N ?
16 lis 13:00
Basia:
x1,x2∊R i x1<x2
badamy
f(x2)−f(x1) =
3x2−5−(3x1−5)=
3x2−5−3x1+5 =
3x2−3x1=
3(x2−x1)>0 (bo x1<x2 ⇔ 0<x2−x1)
stąd
dla każdych x1,x2∊R takich, że x1<x2 mamy
f(x2)−f(x1)>0 ⇔
f(x2)>f(x1) ⇔
f(x1)<f(x2) ⇒ f. jest rosnąca
tak to wygląda, jeżeli ma być na podstawie definicji
16 lis 13:03