PySiaaaaaaa: napisz równanie prostej której wykres jest symetryczny do wykresu funkcji y=-2x+6
wzgledem osi x .. PILNIE
9 sty 18:38
Eta:
Poprawiam sie !
wykres symetryczny wzgl osi OX
to
y= -y a x sie nie zmienia
czyli - y= - 2x +6 /*(-1)
y= 2x - 6 teraz na bank

9 sty 18:42
Basia:
prosta k: y =-2x+6
przekaształcenie: symetria osiowa wzg. OX
x' = x
y' = -y
x = x'
y = -y'
czyli
-y' = -2x' +6 /*(-1)
y' = 2x' - 6 (' już teraz można opuścić)
y = 2x -6
--------------------
9 sty 18:42
PySiaaaaaaa: ok dzieki
9 sty 18:43