EVa: BŁAGAM

Zad.41 (5 pkt.)
Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego, wiedząc, że są one kolejnymi naturalnymi
liczbami parzystymi.
Zad.42 (5 pkt.)
W roku 1845 na uroczystości urodzin spytał ktoś jubilata, ile on ma lat. Na co jubilat
odpowiedział: „Gdy swój wiek sprzed 15 lat pomno1e przez swój wiek za 15 lat, to otrzymam
rok swego urodzenia”. Ile lat miał wówczas jubilat?
Zad.43 (8 pkt.)
Okno na poddaszu ma kształt trójkąta, w którym suma długości jego podstawy i wysokości
opuszczonej na podstawę tego okna wynosi 100 cm. Jaka powinna być długość podstawy
okna, aby jego powierzchnia była największa? Oblicz maksymalna powierzchnie tego okna.
9 sty 18:08
Basia:
41.
Kolejna liczby naturalne parzyste to 2n, 2n+2, 2n+4
najdłuższa w trójkącie prostokatnym jest przeciwprostokątna
czyli:
2n+4 - przeciwprostokatna
2n, 2n+2 - przyprostokątne
z tw. Pitagorasa
(2n)2 +(2n+2)2 = (2n+4)2
4n2 + 4n2 + 8n + 4 = 4n2 +16n +16
4n2 -8n -12 =0 /:4
n2 -2n -3 =0
Δ = 4 +12 =16
√Δ = 4
n1 = (2-4)/2 = -1 to nie jest l.nat. czyli odpada
n2 = (2+4)/2 = 3
czyli wymiary: 2n=6 2n+2=8 2n+4=10
9 sty 18:19
Basia:
Zad.42 (5 pkt.)
W roku 1845 na uroczystości urodzin spytał ktoś jubilata, ile on ma lat. Na co jubilat
odpowiedział: „Gdy swój wiek sprzed 15 lat pomno1e przez swój wiek za 15 lat, to otrzymam
rok swego urodzenia”. Ile lat miał wówczas jubilat?
x - wiek jubilata w 1845 r.
x - 15 wiek sprzed 15 lat
x + 15 wiek za 15 lat
1845 -x rok urodzenia jubilata
czyli:
(x-15)(x+15) = 1845 - x
x2 - 225 +x -1845 =0
x2 +x - 2070 =0
x-15 > 0 czyli x>15
Δ = 1 + 8280
Δ = 8281
√Δ = 91
x1 = (-1 -91) /2 = -50 < 15 czyli nie spełnia warunków zadania
x2 = (-1+91)/2 = 45
jublilat miał w 1845 roku 45 lat
9 sty 18:27
Basia:
Zad.43 (8 pkt.)
Okno na poddaszu ma kształt trójkąta, w którym suma długości jego podstawy i wysokości
opuszczonej na podstawę tego okna wynosi 100 cm. Jaka powinna być długość podstawy
okna, aby jego powierzchnia była największa? Oblicz maksymalna powierzchnie tego okna.
a - podstawa
h -wysokość
a+h =100
h = 100 -a
P= ah/2 = a(100-a)/2 = -a2/2 +50a
a>0
a<100
szukasz wierzchołka paraboli jak w 1 zadaniu
spróbuj dokończyć
9 sty 18:29
Eta: Przed tygodniem miałam do czynienia z identycznym zad>

9 sty 18:31