Madzia: PROSZĘ O POMOC



Zad.30
Murarz ma wybudować dla dzieci piaskownicę w kształcie prostokąta o największej
powierzchni. Jakie wymiary powinna mieć piaskownica, jeżeli murarz ma do dyspozycji 80
cegieł o długości 30cm każda i będzie je układał w dwóch rzędach?
Zad.31
Ratownik ma wytyczyć przy brzegu jeziora kąpielisko w kształcie prostokąta dysponując
liną z bojami o długości 120m. Jakie wymiary powinno mieć kąpielisko, aby jego
powierzchnia była największa?
Zad.32
Aby osoby mogły w sposób swobodny usiąść przy stole dla każdej z nich potrzeba około
70cm. Jakie wymiary powinien mieć prostokątny stół przeznaczony dla 6 osób, aby jego
powierzchnia była największa jeżeli stół stoi na środku pokoju.
Zad.33
W ostatnich latach w Łodzi następowały podwyżki cen mieszkań. Po dwukrotnej podwyżce o
ten sam procent cena za 1m2 mieszkania wzrosła z 1600zł do 1936zł. Jaki był procent
podwyżki?
9 sty 18:06
Basia:
30.
jest 80 cegieł, ale będą układane po dwie czyli można ułożyć 40*30 cm = 1200 cm.
x,y - boki prostokąta
2x+2y =1200 /:2
x+y = 600
y=600-x
P = xy = x(600-x)
czyli P(x) = -x2 +600x 0 < x <600
szukamy maksimum tej funkcji czyli wierzchołka paraboli
p = -b/2a = -600/-2 =300 0 < 300 <6000 czyli spełnia warunki
zadania
czyli xmax =300 ymax = 600-300 = 300
czyli będzie to kwadrat o boku 300 cm = 3m.
Pozostałe zadania rozwiązuje się identycznie.
Próbuj, inaczej się nie nauczysz
W razie kłopotów pytaj
9 sty 18:13