PySiaaaaaaa: Normalne i ulgowe bilety do cyrku kosztowały 400zł. Oblicz, ile zapłacono za bilety
każdego rodzaju, jeżeli stosunek liczby biletów normalnych do biletów ulgowych jest
równy 1:2, a cena biletu ulgowego to 33 1/3 % ceny biletu normalnego. Wynik to : 240
normalne i 160 ulgowe ale jak wyliczyć


?
9 sty 17:32
Basia:
x - liczba normalnych
y - liczba ulgowych
x / y = 1/2
2x = y
y = 2x
c - cena bilety normalnego
(33 + 1/3)% = 100/3%
cena ulogowego = (c*100/3)/100 = c/3
x*c + y*c/3 =400
xc + 2xc/3 =400 /*3
3xc +2xc = 1200
5xc =1200
xc =1200/5 = 240 xc - tyle zapłacono za normalne
yc/3 = 2xc/3 = 480/3 =160 yc/3 - tyle zapłacono za ulgowe
9 sty 18:07
PySiaaaaaaa: dzieki wieeelkie!
9 sty 18:16