PySiaaaaaaa: Cena towaru wzrosła o 10%, a następnie zmalała o 10%. O ile procent i jak zmieniła się
cena w stosunku do ceny pierwotnej?
9 sty 16:17
Eta:
a --- cena poczatkowa
a + 0,1 a --- po pierwszej podwyżce o 10% 10%= 0,1
a - (a +0,1a)*0,1 ---- po obniżce o 10% czyli 0,1
a - 0,1 a - 0,1a*0,1 = a - 0,1a - 0,01a= 0,89a
0,89a
------------= 89/100= 89%
a
odp zmieniła sie o 89 %
9 sty 16:55
PySiaaaaaaa: Ale wynik musi być 1%:(:(
9 sty 17:35
PySiaaaaaaa: a wogole czemu jest 0,89a i przez a


?

nie rozumiem matmy
9 sty 17:42
PySiaaaaaaa: dobra juz mam prawidlowe hehe
cena poczatkowa - x
wzrost o 10%
cena po podwyzce = 110%x
obniżka o 10%
cena po obniżce= 110%x - (110%x *10%)= 110%x-11%x=99%x
x-99%x=1%x
odp. cena zmalala o 1 %.
9 sty 18:09
9 sty 18:36