godfather: Jak rozwiazac takie równanie

y2=x2 + 2,52
(8-y)2=(4{3}-x)2+1,52
9 sty 15:53
Eta: Napisz czy tam jest √3 tak? bo nie wiem?
9 sty 15:58
Eta: Chyba chodzi o układ równań ? co?
9 sty 16:00
godfather: tak, uklad, z pospiechu, przepraszam.
9 sty 16:04
Eta: Dużo pisania! zapytam ? kumasz coś z matmy?
to ci podam sposób isam policzysz OK?
drugie równanie popodnoś do kwadratu ze wzoru
(a - b)2 = a2 - 2ab +b2
następnie go poredukuj przenies wszystko najedną srtone tzn na lewą
pomnóż to równanie przez -1
napisz pod nim teraz to pierwsze ale juz takie
- x2 +y2 - 2,52=0
jak dodasz stronami to zredukuja sie x2 i y2
zostanie tylko równanie z x i y iwyrazem wolnym
wylicz z niego np; x lub y co łatwiej
i wstaw za ten x lub y ( nie wiem co wyliczysz)
do pierwszego równania otrzmasz rłównanie kwadratowe
a tu juz delta i wyliczysz te x lub y
następnie jak np, wyliczysz x to y juz prosto
Podpowiem jak delta wyjdzie =0 to będziesz mieć jedna parę (x,y)
a jak delta dodatnia to dwie pary (x1, y1) (x2, y2)
a jak ujemna to układ sprzeczny! OK?
łatwoo sprawdzisz swój wynik bo po podstawieniu za wyliczony
x i y obydwa równania muszą byc spełnione
czyli L= P Powodzenia Dasz radę !
jak cos to pisz!
9 sty 16:20
godfather: kumam

kurcze, robilem z wzoru skr mnoz i z delty tez, ale jakos mi nie wychodzilo, tzn
wychodzily szalone liczby. glowie sie nad tym od rana dlatego bardzo Ci dziekuje

9 sty 16:30
Eta:
Nooo

! to są typowe układy! ... ale zrobisz jeden " błedzik" i kicha!

Staraj sie sprawdzać krok po kroku!
9 sty 16:41
Eta:
Tam sie plącze ten "głupi"

pierwiastek
√3
9 sty 16:42
9 sty 16:45
godfather: kurczę... wychodzą mi do niczego nie prowadzące ułamki. gdzieś chyba mam bląd. czy
mogłabyś mi wyliczyć przynajmniej jedna niewiadomą , myślę że dalej pojdzie. jeszcze raz
zapiszę uklad:
y2=x2 + 2,52
(8-y)2=(4√3-x)2+1,52
9 sty 17:11
Eta: Noo

paskudne!
Zastanawiam sie czesto! jaki cel ma autor takigo zadania!

chyba tylko taki by Was zniechecic do matematyki

Sadysta!


dobra jakąs odp masz? bo nawet sprawdzać sie tego nie chce

równanie takie
- 16y +8
√3 x +20=0 /:(-4)
4y +2
√3 x - 5=0 no żeby chociaz tu
wyszedłwolny y a tu też "kicha"

Policz dalej ! bo muszę na chwilę wyjść
Wpadne za pół godz.
9 sty 17:31
godfather: hmm, dam raczej spokoj z tym zadaniem, bo nie przesadzajac od rana nad nim siedze,
chcialem nie dac za wygrana, ale mam dosc marnowania na nie czasu. dziekuje Ci za pomoc,
a zadanie pozostawie w spokoju
9 sty 17:46
Eta: Nie! już mam zaraz napisze wynik przyzwoity!
delta = zero Poczekaj! Doceń moja zacietość
9 sty 17:58
Eta:
w pierwszym podałam 4y +2
√3 - 5=0 ale tylko przez nieuwagę

Więc tak 4y - 2
√3 -5=0 --- jest dobre! na bank

2
√3 +5
terraz y= ----------------
4 podstawiam do pierwszego
( 2
√3 +5)
2
------------------ = x
2 + 6,25 /*16
16
( 2
√3 +5)
2 = 16x
2 + 100
12x
2 +20
√3 x +25 - 16x
2 - 100=0
- 4x
2 +20
√3 - 75=0
4x
2 - 20
√3 x + 75=0 Δ= 1200 - 1200 =0
x = (20
√3) / 8 = 5
√3/ 2 ufffffffffffffffffffff

to 4y = 2
√3 * (5
√3)/2 +5
4y= 5*3 +5
4 y = 20
y = 5
odp; x = 5
√3 /2 y = 5
teraz ciekawe czy sie sprawdzi?

y
2 =x
2 + 6,25
L= 25 P= 25*3/4 +6,25 = 25
L=P Hurrrrrrrrrrrrrra
czyli wiktoria!
Pozdrawia ; uparciuch..... uparciucha
9 sty 18:25
godfather: Eta, coz moge rzecz, szacun przez wielkie S

wszelkiej pomyślnosci w zyciu nie trzeba
chyba Ci zyczyc jesli masz taka glowe

dzieki wielkie raz jeszcze

9 sty 21:11
9 sty 21:14
godfather: a ze zapytam z ciekawosci: jestes z wyksztalcenia matematykiem czy hobbystka?
9 sty 21:18
Miki:
1000 -ce maturzystów przeszło przez moje "ręce"
ale to już........ historia

9 sty 21:21
godfather: zatem winszuję wyniku
9 sty 21:23