misiek:
w trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają dł 2cm+4cm a jeden z kątów ostrych ma miarę
α. oblicz sinα i cosα.
9 sty 14:19
misiek: a2+b2=c2
42+22=c2
c2=16+4
c=√20
i co dalej?
9 sty 14:25
Eta:
Noo! proste!
c=
√20 = 2
√5
oznacz kąt α--- na przeciw boku a= 2cm
czyli a --- przyprostokatna przeciwległa katowi α
b ---- przyległa do kata α
to sinα= a/c cosα= b/c
czyli sinα= 2/2
√5= 1/
√5 =
√5/ 5 --- po usunięciu niewymiern.
cosα=4/2
√5 = 2/
√5 = 2
√5 / 5 podobnie
to tyle

rozumiesz już ?
9 sty 14:42
misiek: tak, dzięki
9 sty 14:54
misiek: chwila chyba się pogubiłem, co z tymi niewymiernymi?
9 sty 15:24
Eta:
Usuwanie niewymierności z mianownika!
1/
√5 trzeba zpisać bardziej elegancko

czyli 1 1*
√5 √5
----- = ------------ = ------- =
√5 / 5 -- to elegancja
√5 √5 *
√5 5 w matematyce

9 sty 15:57
misiek: ah. ale ja na takiej eleganci niezbyt się znam.
9 sty 16:00
Eta: Nooooooooo! trzeba !
9 sty 16:01