Grzegorz: witajcie, mam wielki problem z tym zadaniem:
a)
log(x+1)+log(x-1)=5
b)
6-log2x=5√log2x (log2x to wszystko jest pod pierwiaskiem)
c) i najciekawsze:
log(x+2)+log(x-3)=log(x-4)+log(x+5)
(wynik mam taki: x∈(-8,4-√2) \/ (4-√2,4) \/ (4,4+√2) \/ (4+√2,+∞)
9 sty 14:12
Eta:
Wynik w c) x = 7 i nie moze być inaczej



!
chyba ,że źle napisałeś równanie sprawdź!
bo zobacz
dla x= 7
mamy P= log( 7+2)+log ( 7- 3) = log 9*4 = log 36
L= log(7 -4) + log(7+5) = log 3*12= log 36
to L=P
w a) D: x+1 ≥0 i x - 1≥0
x ≥ - 1 i x≥ 1 to x ≥ 1
D:x€ <1, ∞)
z def log 10
5 = 5 10
5 = 100 000
wnioskujac;
(x +1)(x - 1) = 100 000
x
2 - 1 = 100 000
x
2 = 999 999
x =
√999 999 = 3
√111 111
wydaje mi sie ,że cos znowu źle napisałeś

wiec tak ! Grzegorzu! ... napisz porzadnie jak maja wygladać równania !
wtedy Ci pomoge ! OK!
9 sty 14:31
Grzegorz: hej, tak mój błąd(tak to jest jak pisze się z brudnopisu

w c)
log
(x-3)*x-2/x-4≥1 ([log] razy [x-2] dzielone przez [x-4])
9 sty 14:52
Grzegorz: b) powinno być tak:
6-log2x=5√log2x
9 sty 14:57
Grzegorz: co do a) jest dobrze wpisany, ale w Twoim rozwiazaniu jest x2-1= 100 000 i to wychodzi
Ci x2=999 999, a nie powinno być x2 = 100 001?
9 sty 15:01
9 sty 20:58
Sigma:
b)
Określamy dziedzinę! x>0 i log
2x ≥ 0
log
2x ≥ log
21
to x ≥1
x>0 i x ≥ 1 to x€ <1, ∞) --- to jest dziedzina tego równania!
podnosimy obydwie str. do kwadratu
36 - 12 log
2x + log
22x = 25 log
2x
log
2x = t to po uporzadkowaniu
log
22x - 37log
2x +36=0
t
2 - 37 t +36=0 Δ= 1225
√Δ= 35
t
1= 36 t
2= 1
log
2x= 36 lub log
2x=1
x=2
36 lub x= 2 -- obydwie należą do D
czyli odp: x= 2
36 lub x = 2
w c) nijak mi nie wychodzi - 8
4-
√2 i 4+
√2 ---- jak najbardziej tak
ale skad te - 8

nie mam pojecia !
dwa razy liczę i - 8 nie pasuje!
Uwaga



napisz czy dobrze rozszyfrowałam te nierówność
log
x -3[(x -2) / (x -4)] ≥ 1
10 sty 19:11
Sigma:
Czy tak!
logx -3 (x -2)
------------------- ≥ 1
x - 4
10 sty 19:15
Sigma:
Jak tak jak drugie !
To tam pojawi się te - 8 , które masz rzekomo w odp!
ale skad ja mam wiedziec jak wyglada poprawnie napisana ta nierówność!
Napisz jak ma byc , bo szkoda mojego czau! ok?
Czekam na potwierdzenie ! , który zapis jest poprawny!
To bardzo ważne


!
10 sty 19:18
Basia:
Czy Ty wiesz jak to w końcu ma być? bo ja nie
10 sty 21:19
Sigma: No nie wiem


!
Jak tak jak w pierwszej wersji!
To rzuć okiem ! ...skąd tam sie weźmie - 8 w przedziale

Wiadomo ! durzo liczenia bo trzeba dziedzinę okreslić!
i rozwazyć przypadki podstawy log
1/ x- 3>1
2/ x-3€ ( 0,1)
tak liczyłam! ale - 8 nijak nie wychodzi!
Mysslę,że raczej
tak jak w 1--- wersji!
Basiu ! jak masz chwile policz w pierwszej wersji
może ja coś źle "porachowałam "
4+
√2 i 4 -
√2 mi wychodzi ...ale te minus 8 .. nijak NIE!
10 sty 21:52
Basia:
wg mnie c to jest
log[(x-3)(x-2)]/(x-4)≥1=log10
(x-3)(x-2) / (x-4) ≥ 0
x∈<2;3> u (4;+∞) czyli żadnego -8 nie będzie
(x-3)(x-2) / (x-4) ≥ 10
(x2 -5x + 6 - 10x +40) / (x-4) ≥ 0
(x2 -15x +46) / (x-4) ≥ 0
Δ = 225 - 184 = 41
no to w ogóle cudactwa wychodzą
10 sty 22:58
Basia:
logx-3(x-2)/(x-4)≥1=logx-3(x-3)
x-3 > 0 i x-3#1 x>3 i x#4
(x-2)(x-4)≥0 x∈(-∞,2)u(4,+∞)
czyli łącznie x∈(4,+∞)
czyli x-3>4-3=1
czyli nie ma sensu rozważać przypadku 0 <x-3<1
(x-2) / (x-4) ≥ x-3
x-2 - (x-3)(x-4)
---------------------- ≥ 0
x-4
policzę to jutro, bo teraz muszę kończyć
Dobranoc
10 sty 23:08
Sigma: No właśnie!
W/g tego co ma w odp:
to podstawą jest (x -3)
bo tak liczyłam i by pasowało tylko te - 8
u mnie wychodzi tak!
D = (- 3, 2> U ( 4, ∞)
1/ dla x-3 > 1
odp: x€ (4, 4+√2>
2/ dla
0 < x - 3 <1
czyli dla x€ (3,4)
odp;
x € <4 -√2, 4)
i teraz suma ? Tak? .... bo juz zgłupiałam
czyli
x€ < 4 -√2, 4) U ( 4, 4 +√2>
no , bo cz. wspólna z dziedziną tak?
i tyle
10 sty 23:24
Basia:
skąd wzięłaś dziedzinę ?
ja mam inaczej; zobacz wyżej, ale może jeszcze w tym ułamku mam coś nie tak
(x-2)(x-4)≥0 x∈(-∞,2)u(4,+∞)
i x-3 > 0 ⇔ x>3
i x-3#1 ⇔ x#4
co łącznie daje tylko (4, +∞)
11 sty 11:50
Sigma:
No! tak D: x€ [ (- ∞,2) U ( 4, ∞) ] --- walnęłam sie

czyli tak łącznie x€ ( 4, ∞)
Skad "grzegorz ma taka odp ?
Pewnie źle nam podał nierówność!
Nic nie pisze więc skad mamy to wiedzieć?
Do jutra! Dobranoc!
Ja jeszcze posiedze chwilkę
11 sty 23:26
Grzegorz: logx -3[(x -2) / (x -4)] ≥ 1
ta nierówność tak właśnie wygląda, wybaczcie ze nie pisałem, ale problemy z netem to nie
moja wina
13 sty 10:49
viki: znajdz x: log3(x−5)=3
function(){return this[this.length-1]}
3 sty 19:17