ja0014: Prosze o pomoc w obliczeniu granicy ciagu

!


lim
n→∞ (0,1n +1)
n
----------
( 0,1n -2)
to całe wyrazenie jest do
n w jednym wielkim nawiasie tylko nie mogłam tego zaznaczyc

czyli cos takiego:
lim
n→∞ (0,1n +1 / 0,1n -2)
n
Prosze ogromnie o pomoc bardzo prosze

9 sty 13:12
Eta:
lim ( 1 + a/n)n = ea
n→∞
z liczniku i mianownika wyłączmy (0,1n)1/n
(0,1n)1/n(1 +10/n)n (1+ 10/n)n →e10
----------------------------= ---------------
(0,1n)1/n( 1 - 20/n)n ( 1 - 20/n)n → e- 20
to całość → e 10 -(-20) = e30
9 sty 15:32
ja0014: ahh dziekuje ci bardzo własnie tak mi wyszło ale nie wiedziąłm czy dobrze


dziekuje za
poswiecony czas
9 sty 15:42
Eta: Ok! Powodzenia!
9 sty 15:48