matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sylvia:
Oblicz log
1
6
sin 5π/6
9 sty 12:39
Eta:
więc tak! 5π/6 = π- π/6 sin 5π/6 = sin(π - π/6) = sinπ/6 = sin 30
o
= 1/2 czyli log
16
(1/2) = x to 16
x
= 1/2 (2)
4x
= (2)
-1
to 4x = -1 x = - 1/4 czyli log
16
{sin5π/6} = - 1/4
9 sty 14:49