Sabina: Niech ktoś mi to sprawdzi

!
Dane są wielomiany :
P(x)=6-7x+9x2, Q(x)=2+4x2-6x3, R(x)=-1+3x+4x2
przedstaw je jako wielomian :
a)Q-P-R b)QR+P
a) 2+4x2-6x3-6-7x+9x2+1+3x+4x2= -3-4x+13x2-2x3
b)(2+4x2-6x3)(-1+3x+4x2)+6-7x+9x2=1+6x+8x3+4x2+12x3+16x5+6x3-18x4+24x6+6-7x+9x2=
7-x+13x2+26x3-18x4+16x5+24x6
8 sty 22:01
Eta: No nie !
musisz zmienic znaki!
a) 2 +4x
2 - 6x
3 -(6 - 7x +9x
2) - ( -1 +3x +4x
2)
= 2 +4x
2 - 6x
3 - 6 +7x - 9x
2 +1 - 3x - 4x
2=
widzisz juz oco chodzi!
Napisz sobie te wielomianyprzed którymi masz minus w nawiasach
i opuszczajac nawiasy zmieniaj znaki z nawiasu na przeciwne
przy dodawaniu nie zmieniamy znaków bo jest plus
Popraw pierwsze narazie nie bardzo mogę

policz przez ten czas to Ci sprawdze troszke później OK?
8 sty 22:07
Sabina: dobra licze
8 sty 22:18
Sabina: a) = -3+4x-9x2-6x3
b)(2+4x2-6x3)(-1+3x+4x2)+6-7x+9x2=
-2+6x-4x2+12x3+16x5+6x3-18x4+24x6+6-7x+9x2=-4-x+5x2+18x3-18x4+16x5+24x6
8 sty 22:52
nocek:
W a) +3 +4x - 9x2 - 6x3
b) nie moze być nigdzie x6 bo najwyższ poteca to x5
bo jeden jest stopnia trzeciego a drugi stopnia drugiego!
poprawie Ci, bo Ci to obiecałam!
- 2 +6x +8x2 - 4x2 +12x3 +16x4 +6x3 - 18x4 - 24x5 +6 - 7x +9x2=
= 4 - x +13x2 +18x3 - 2x4 - 24x5
9 sty 00:20
Sabina: DZIĘKI

! jak dobrze że są jeszcze tacy dobrzy ludzie na tym świecie.... muszę znowu
przysiąc do ksiązek bo sporo zapomniałam...:( Dziękuje bardzo za pomoc

pozdrawiam
9 sty 00:36
Eta: OK! Jak widzisz są! .... oby tylko zdrowie długo było!
Powodzenia



!
9 sty 00:53