matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aro:
V
4
n
x P
n
-4 / P
n
-2 =42
6 mar 16:01
Sitta:
n!/(n-4)! * (n-4)!/(n-2)! = 42
(n-4)! skróć
podstaw za: n! = (n-2)!*(n-1)*n, po skróceniu przez (n-2)!
otrzymasz równanie kwadratowe, które łatwo rozwiązać.
(n=7)
6 mar 17:22