ZADANIE FIZYKA
Kris_garg: ZADANIE FIZYKA
Zakładając, że ciężar samochodu jest rozłożony równomiernie na wszystkie cztery
koła, oraz że współczynnik tarcia między kołami a nawierzchnią drogi wynosi f = 0.8 oszacować:
a) minimalny czas hamowania i drogę hamowania od prędkości V0 = 100 km/h (hamulce na
wszystkich kołach);
b) najkrótszy czas, w którym można ze stojącego startu osiągnąć prędkość
V1 = 100 km/h (napęd na tylne koła);
c) minimalną wartość współczynnika tarcia f, przy którym
czas z podpunktu b) zmniejszy się o 10%.
13 lis 23:20
dero2005:
zależy za ile to są drogie rzeczy
14 lis 16:01
dero2005:
W=ΔEk = Ek − 0 = mv22 energia kinetyczna samochodu
W= F*s praca hamulców
F − siła hamowania
s − droga hamowania
F = f * N gdzie: f − opór = 0,8
N − nacisk = mg czyli
masa*przspieszenie ziemskie
F = f*m*g
opóźnienie a = fg
W = W
mv22 = F*s
s = v22fg przy 100kmh s = 48,2 m
przy ruchu opóźnionym s = at22
t = √2sfg = 3,47 s
14 lis 16:15
dero2005: do punktu b)
Przy założeniu że napęd jest na tył zasadniczo czas będzie"podobny" do tego przy hamowaniu gdyż
jest to proces odwrotny. Praktycznie część masy przechodzi na tylną oś o ją dociąża przez co
zwiększa się N. Jak widać ze wzoru masa nie odgrywa roli tylko " f" i "g" . "g" najmniejsze
jest na równiku. Przy ruszaniu nie można doprowadzić do poślizgu kół ale wykorzysać
przyczepność kół do asfaltu czyli f
ad c)
t1 = t*0,9
f1 = 2s0,81t2*g = 0,99
14 lis 16:45
Kris_garg: wielkie dzięki
14 lis 17:06