matematykaszkolna.pl
Pytania DoGodzia: Czesc Godzio jak możesz to napisz tutaj. Tak śledziłem twoje zadania z prawdopodobieństwa bo ja właśnie też się tego ucze i podobnie jak ty na własną rękę. Powiedz mi czy sprawiają ci one w dalszym ciągu problem czy już je opanowałeś emotka?
13 lis 23:00
Godzio: Prawdopodobieństwa nie opanowałem i póki nie będę go mieć w szkole to się nie nauczę raczej Tylko takie podstawowe łatwe zadania robię ale coś trudniejszego już nie zrobię emotka
13 lis 23:02
DoGodzia: kurcze to jest chyba najtrudniejszy dział w szkole średniej co? Ja tego tez jeszce nie miałęm wogóle nie umie sobie wyobrazić jak wyliczyć zadanie po prostu za duże liczby
13 lis 23:09
DoGodzia: Jak by była jakaś ksiązka w której jest łopatologicznie wyłożone prawdopodobieństo i kombinatoryka to bym się sekundy nie zastanawiał
13 lis 23:10
Godzio: Nom emotka może i najtrudniejsze się wydaje, ale to może tylko dlatego że ciężko samemu się nauczyć a jak ktoś wytłumaczy to staje się banalne
13 lis 23:14
DoGodzia: Pamietam jak sie uczyłem programowania też na własną rękę kupiłem sobie książkę która niby została napisana nawet dla ludzi którzy nigdy nie mieli styczności z komputerem. Co się okazało już pierwsze rozdziały były tak ciężkie że odłożyłem ją na półke, 3 razy do niej podchodziłem i teraz jak pisze jakiś program to z góry widzę jaki algorytm zastosować, piszę to tak jak bym komuś po polsku pisał przepis na zupę pomidorową. Do czego zmierzam kiedyś Bogdan zaproponował mi książkę Robereta Drahala kompedium maturzysty autor też zapewniał że książka została wyłożona bardzo prostym językiem, teraz ksiązka leży na półce . Chciałbym umieć matematykę to jest moje marzenie rozwiązywać zadania tak jak większość tutaj, nauczyć się myśleć matematycznie. Kurde czemu ja tyle czasu traciłem na pierdoły, ale człowiek był durny
13 lis 23:28
Godzio: Najważniejsze jest zacząć od jakiś prostych zadań, później przejść do trudniejszych i nawet jeśli nie chcą wyjść to siedzieć dopóki nie wyjdą, jeszcze rok temu nie miałem takiej biegłości w zadaniach nad niektórymi siedziałem minimum 2 h a teraz bym je zrobił w 5 − 10 min także rób zadania a na pewno nauczysz się myśleć matematycznie
13 lis 23:31