Planimetria - trójkąt
AS: W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki AD, DB takie, że AD/DB=3 . Kąt CAB ma
miarę 30 . Oblicz miary pozostałych kątów trójkąta ABC .
13 lis 22:47
Bogdan:
| | | | √3 | |
ctgβ = |
| ⇒ ctgβ = |
| ⇒ β = ... |
| | h | | 3 | |
γ = 90
o − β
Proponuję Ci zmienić nick, bo
As to znana postać na tym forum bardzo kompetentnie
udzielająca wskazówek i pomagająca w rozwiązywaniu różnych problemów matematycznych,
dając w ten sposób świadectwo, że jest
Asem w tej dziedzinie.
13 lis 23:06