matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ile wynosi tg U{16π}{3} ?
pietrowicz:
16π
ile wynosi tg
?
3
13 lis 22:37
Godzio:
16π
π
π
tg
= tg(5π +
) = tg
=
√
3
3
3
3
13 lis 22:48
pietrowicz:
dlaczego tg z 5π to 0?
13 lis 22:55
Grześ:
Znasz wzory redukcyjne chłopie
Masz tu 5π, a to jest parzysta wielokrotność 90 stopni, oraz ten kąt znajduje się w 3 ćwiartce, czyli jest dodatni. troszke musisz poczytać
13 lis 22:57
pietrowicz:
ano muszę
13 lis 22:58