wartości parametru przy określaniu dziedziny
asv: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
f(x) = log2 ((m+1)x2 + 2mx + m − 2) jest zbiór liczb rzeczywistych.
13 lis 22:23
ewcia:
dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych , gdy (m+1)x2 + 2mx + m − 2 przyjmuje tylko
wartości dodatnie
13 lis 22:28
Grześ: Zbiór rzeczywisty jest wtedy, kiedy liczba w logarytmie zawsze będzie dodatnia, więc:
Δ<0 oraz a>0
Δ=4m
2−4(m+1)(m−2) > 0 ⋀ m+1>0
m
2−(m
2−m−2)>0 ⋀ m>−1
m+2>0 ⋀ m>−1
m>−2 ⋀ m>−1
m∊(−1,+
∞)
Chyba tylko ten przypadek spełnia rozwiązanie,
13 lis 22:28
ewcia:
jeszcze drugi przypadek gdy m+1 = 0
13 lis 22:30
ewcia: powinno być m+2 < 0
13 lis 22:31
Grześ: aaa, w sumie prawda, wtedy:
m1=0 ⇒ m=−1
I powstaje nam funkcja:
−2x−3, ale ona nie ma rozwiązania w liczba rzeczywistych ewcia, hmm

tylko x dodatnie
spełniają, a ma być dziedzina w x∊R
13 lis 22:33
Grześ: W moim poście wszystko jest dobrze, bo ja w pamięci wykonałem działanie, dobrze się przyjrzyj
13 lis 22:34
ewcia:
zgadza się ale ten przypadek też należy podać w rozwiązaniu zadania
mam racje Grześ?
13 lis 22:34
ewcia: ale założenie miałeś , że Δ < 0 a piszesz >0
13 lis 22:35
Grześ: a tak, rzeczywiście rzeczywiście

przepraszam

poprawić, poprawić
Jak możesz podać przypadek dla a=0, skoro ta funkcja nie zawsze przyjmuje wartości dodatnie

Przeczytaj dokładnie polecenie
13 lis 22:39
ewcia: Chyba się nie rozumiemy
Chodziło mi o to że ten przypadek z funkcją liniową mimo , że nie spełnia warunków zadania
należy uwzględnić w ogólnym rozwiązaniu.
13 lis 22:41
Grześ: mozna go uwzględnić, bo gdyby ta funkcja przekształciła sie do funkcj liniowej, np.:
f(x)=4, to wiadomo, że zawsze jest dodatnia,
13 lis 22:43
ewcia: o to mi właśnie chodziło
13 lis 22:45