ZADANIE FIZYKA
Kris_garg: ZADANIE FIZYKA
Samolot leci z prędkością v = 300 km/h względem powietrza. W rozkładzie ma
przelot tam i z powrotem między punktami A i B oddalonymi od siebie o d = 600 km.
Zaniedbując czas startowania, lądowania i zawracania obliczyć:
a) ile czasu zajmie przelot tam i z powrotem w bezwietrzny dzień;
b) jak długo będzie trwał przelot tam i z powrotem, gdy z B do A wieje wiatr
z prędkością v1 = 60 km/h;
c) jak długo będzie trwał taki przelot przy wietrze poprzecznym
wiejącym z prędkością v2 = 60 km/h.
Z góry dziękuje za pomoc.
13 lis 22:18
jacek: a) w bezwietrzny dzień to s=2d= 1200 km
v=s/t
t=s/v
b) z A do B czyli pod wiatr
(v−v1)t1=d
z B do A z wiatrem
(v+v1)t2=d
t=t1+ t2
Wyliczyć t1 i t2 z powyższych równań i obliczyć szukane t
13 lis 23:08
Kris_garg: dzięki

a jak zrobić to z poprzecznym wiatrem ?
13 lis 23:14
jacek:

v
w=
√v2+v22 − prędkość wypadkowa.
Samolot z A do B i z B do A będzie leciał tyle samo.
Samolot będzie znoszony przez wiatr i w rzeczywistości znajdzie się w punkcie C. Można obliczyć
odległość BC z podobieństwa trójkątów, a później czas potrzebny na przebycie drogi BC i
pomnożyć przez 2. Mam nadzieję że dobrze rozumuję. Powodzenia w liczeniach.
14 lis 00:12