kasia: dla jakich liczb a i b 1 jest 2krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= ax4 + bx3 + 1?
8 sty 21:17
Basia:
1. W(1)=0
a+b+1 =0
a+b = -1
--------------------
2. W(x) musi być podzielny przez (x-1)2 = x2 -2x + 1
dzielimy ax4 + bx3 +1 przez x2 -2x +1
wynik: ax2 + (2a+b)x +(3a+2b)
reszta x(4a+3b) + 1 -3a - 2b
i ta reszta musi = 0
czyli;
4a + 3b =0
--------------------
3a + 2b =1
---------------------
pierwsze mnozymy przez -3
-3a -3b = 3
4a +3b = 0
-------------------
a=3
3+b =-1
b=2
no i albo pomyliłam się w rachunkach, albo ten układ jest sprzeczny ( 3 równanie nie
jest spełnione)
zasada jest dobra, sprawdź rachunki
8 sty 21:51
Basia:
Trochę inaczej trzeba
1. W(1)=0
a+b+1 =0
a+b = -1
--------------------
2. W(x) musi być podzielny przez (x-1)
dzielimy ax4 + bx3 +1 przez x-1
wynik: ax3 + 2bx2 + 2bx +2b
reszta 1+2b
i ta reszta musi = 0
czyli;
1+2b =0
2b=-1
b=-1/2
--------------------
a - 1/2 = -1
a= -1/2
W(x) = - x4/2 - x3/2 +1
dzielimy przez x-1
wynik : - x3/2 - x2 -x -1
ale to się nie dzieli przez x-1
czyli rzeczywiście pierwiastka dwukrotnego nie ma
9 sty 02:37