Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=3(x+4)^2 jest punkt
Ewelina;): Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=3(x+4)2 jest punkt
A)A=(−4,3)
B)B=(−4,0)
C)C=(0,4)
D)D=(4,0)
Proszę o rozwiązanie tego zadania a nie tylko wybranie odpowiedzi
13 lis 21:05
Godzio:
To postać kanoniczna funkcji kwadratowej
f(x) = a(x − p)2 + q gdzie p i q to współrzędne wierzchołka W(p,q)
w tym wypadku p = −4, q = 0
Odp: B
13 lis 21:07
Ewelina;): Dziękuje bardzo za pomoc
13 lis 21:10
gdtff: f(x)=4(x−3)do kadratu−2
24 sty 09:31
Janek191:
W = ( p, q ) = ( 3, − 2)
24 sty 09:34