stożek - trudne zadanko
Anita: Kąt rozwarcia stożka wynosi 60°, a środek wysokości jest odległy od tworzącej stożka o 3 cm.
Oblicz objętość tego stożka.
13 lis 19:53
Kejti:

własności boków trójkąta o kątach 30
o; 60
o; 90
o miałaś?
13 lis 20:01
dero2005:
2*3H = sin 30 ° =
12 →H = 12 cm
rH = tg 30° =
√33 → r = 4
√3 cm
Objętość V =
πr2*H3 = 192π cm
3
13 lis 20:26
dero2005:
Kejti W zadaniu jest" środek wysokości odległy od tworzącej" tzn punkt od linii i kąt
prosty powinien być przy tworzącej a nie przy wysokości
13 lis 20:30